Organizovali sme medzinárodný seminár na tému financovania politických strán

V Bratislave sa dňa 3.11.2015 uskutočnil medzinárodný seminár na tému Verejné alebo súkromné peniaze pre politické strany? (Financovanie politických strán v medzinárodnej perspektíve – skúsenosti a trendy). Hlavným organizátorom seminára bol Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť (Inštitút SGI) v spolupráci s projektovým partnerom Frank Bold (ČR)
Pri jednotlivých prednášajúcich nájdete video s ich príspevkom a prezentácie na stiahnutie.

Koľko stoja politické strany v ČR, Poľsku a SR? Aké sú ďalšie možnosti financovania politických strán, ktoré sa využívajú v iných krajinách (Veľká Británia, Nemecko)? – Vít Šimral (Frank Bold, Česká republika) Video na vzhliadnutie TU.
Rakúsko – koľko stáli politické strany pred a po reforme v roku 2012? – Hubert Sickinger (Universität Wien, Rakúsko) Video na vzhliadnutie TU.
Litva – čo priniesla zmena financovania politických strán z rokov 2010-2014, ktorá zaviedla napr. zákaz súkromných darov? – Vaida Jankauskaite (Kaunas University of Technology, Litva)
Slovensko – ako zmena legislatívy ovplyvnila financovanie politických strán?
Legislatívne zmeny súvisiace s financovaním politických strán a volebných kampaní – Ing. Eva Chmelová (riaditeľka odboru volieb, referenda a polit.strán MV SR a zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán)
Rola a pôsobenie novovytvorenej Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán – JUDr. Eduard Bárány DrSc. (predseda komisie)
Kam sa posunulo Slovensko zmenou legislatívy? Čo v SR ešte chýba? – Ctibor Košťál (Inštitút SGI)
Rakúsko

Aktuálna situácia a výzvy v oblasti financovania politických strán – Mathias Huter (Parteispenden.at, Rakúsko)
Česká republika

Príprava zmien financovania politických strán – čo prinesie? – Vít Šimral (Frank Bold, Česká republika) (prezentácia, 2.časť)
Ako monitorovať financovanie politických strán a volebných kampaní?
Prezentácia monitorovacích aktivít mimovládnych organizácií

Skúsenosti s monitoringom financovania politických strán v Českej republike – Miroslav Palanský (EconLab, PolitickeFinance.cz, ČR) Video na vzhliadnutie TU.
Skúsenosti s monitoringom financovania politických strán v Litve – Vitalija Simonaityte (Kaunas University of Technology, Litva) Video na vzhliadnutie TU.
Skúsenosti s monitoringom financovania politických strán v Maďarsku – Anita Koncsik (K-Monitor, Maďarsko) Video na vzhliadnutie TU.